tsipouraki-suntages-tou-tsipourou

Υπάρχουν διάφορες συνταγές για την παραγωγή τσίπουρου.

Άλλες βγαίνουν κατά λάθος άλλες με πολύ προσπάθεια και εμπειρία.Η συνταγή δεν είναι μία και μοναδική και αυτό γιατί ανά περιοχή είναι διαφορετική.

Στο παραδοσιακό τσίπουρο στη Β.Ελλάδα για παράδειγμα, λόγω του ψυχρού κλίματος συναντάμε το τσίπουρο μέχρι και 55vol και κατά περιοχή και κατά προτίμηση γίνεται χρήση γλυκάνισου κατά την απόσταξη.

Η ανάγκη της χρήσης γλυκάνισου προήλθε από την αδυναμία να αφαιρεθούν οι μυρωδιές από κάποιες ποικιλίες σταφυλιών και τον κακό καθαρισμό του πάτου του καζανιού ή αλλιώς άμβηκα . Επειδή κολλούσε κατά τον βρασμό ποσότητα στέμφυλων στον πάτο αυτό έδινε μια άσχημη μυρωδιά στην αλκοόλη .

tsipouraki

Παλαιότερες συνταγές τσίπουρου συνιστούν προσθήκη μήλων ,κυδωνιών, βασιλικού χονδρού άλατος, κριθάρι για επιπλέον άρωμα και διαύγεια και προσθήκη κάρβουνου το οποίο απορροφούσε μέρος από τις μυρωδιές.

Στην Κρήτη έστρωναν στον πάτο του άμβηκα ένα τσαλί ή αλλιώς τσικούδι και απέφευγαν το κόλλημα των στέμφυλων στον πάτο του άμβηκα ,το τσικούδι όμως αυτό έδινε μια χαρακτηριστική γεύση στο απόσταγμα και δεν χρειαζόταν ο γλυκάνισος για να καλύψει τις ατέλειες. Από εκεί πήρε και την ονομασία του η γνωστή τσικουδιά .

Στην περίπτωση που δεν ξεχωρίζουν τα τσάμπουρα (ξυλώδη μέρη του τσαμπιού) ο αποσταγματοποιός  πετά το πρώτο λίτρο που βγαίνει από την ψήκτρα γιατί περιέχει επικίνδυνες δηλητηριώδης ουσίες .Τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί έγκριση από τις τελωνειακές αρχές και έχει γίνει μετατροπή -προσθήκη μπούκας(θύρας αδειάσματος).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here