tsipouraki-volos

Ο Βόλος είναι μια σύγχρονη πόλη με ξεχωριστή γοητεία, ιδιαίτερο χρώμα και κύριο χαρακτηριστικό τη θέση του ανάμεσα στη θάλασσα του Παγασητικού και το επιβλητικό Πήλιο.

Η θάλασσα δημιουργεί ένα μακρύ και υπέροχο παραλιακό μέτωπο με πολλά κέντρα αναψυχής και μερικά από τα εκατοντάδες περίφημα τσιπουράδικα της πόλης, με το παραδοσιακό τσίπουρο και τους ξεχωριστούς θαλασσινούς μεζέδες.

Volos-tsipouraki

Η πεζοδρομημένη παραλιακή λεωφόρος Αργοναυτών και το επιβατικό λιμάνι στο δυτικό άκρο της, με την εκπληκτική θέα προς την θάλασσα και τον καταπράσινο λόφο Πευκάκια, είναι το δημοφιλέστερο σημείο συνάντησης και περιπάτου για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης.

Ο κεντρικός εμπορικός πεζόδρομος, τα ενδιαφέροντα κτήρια, τα δημόσια μέγαρα, οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις των αρχών του 20ού αιώνα και οι ιστορικές εκκλησίες κάνουν την περιήγηση στον Βόλο πραγματικά απολαυστική.

Η αξιοσημείωτη πολιτιστική δραστηριότητα, το πολύμορφο μωσαϊκό των κατοίκων του και η ζωντανή πανεπιστημιακή κοινότητα συμπληρώνουν την εικόνα της πόλης.

Η Αργώ είναι το σύμβολο της πόλης. Το μυθικό πλοίο που έγινε παγκόσμια γνωστό μέσω του μύθου της Αργοναυτικής εκστρατείας των Αργοναυτών και του Ιάσονα στην Κολχίδα.

Λίγα χλμ. δυτικά της πόλης, βρίσκονται οι αρχαιολογικοί χώροι του Σέσκλου (ο οικισμός χρονολογείται στο 6.000 π.Χ και είναι ο αρχαιότερος της Ευρώπης) και του Διμηνίου (ο πιο γνωστός προϊστορικός οικισμός της Ελλάδας και ο σημαντικότερος της νεότερης Νεολιθικής Περιόδου).

Στην παραλία

Στην Αφετηρία της διαδρομής μας είναι ο πεζόδρομος απέναντι από το Δημαρχιακό Μέγαρο. Ακολουθεί το κύριο παραλιακό μέτωπο της πόλης και οδηγεί σε ένα μικρό πάρκο στην έξοδο ακριβώς του Κεντρικού Λιμεναρχείου και μπροστά από το νεοκλασικό κτήριο του ξενοδοχείου Αίγλη.

Το δυτικό τμήμα της παραλίας καταλαμβάνεται από τις εγκαταστάσεις του εμπορικού λιμανιού. Το τμήμα του λιμανιού μέσα στην πόλη εξυπηρετεί τα επιβατικά σκάφη, τα σκάφη αναψυχής, καθώς και τα οχηματαγωγά και υδροπτέρυγα που συνδέουν τον Βόλο με τις Σποράδες.  Στο λιμάνι, μέρος των παλαιών εγκαταστάσεων αξιοποιήθηκε για τη στέγαση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

tsipouraki-volos-greece

Προχωρώντας ανατολικά, τη σειρά με τις ομπρέλες και τα τραπεζοκαθίσματα των καφετεριών, των τσιπουράδικων και των άλλων καταστημάτων τη διακόπτουν το μέγαρο της Τράπεζας της Ελλάδος, το κινηματοθέατρο Αχίλλειο και οι καπναποθήκες του Παπαστράτου (1926, 1935), με τους χαρακτηριστικούς θόλους. Στους ανακαινισμένους χώρους τους στεγάζονται διοικητικές υπηρεσίες και τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ιδρύθηκε το 1984, και το 1989 δέχτηκε τους πρώτους φοιτητές του. Ήδη αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας, συνεχίζοντας τη σημαντική παρουσία του Βόλου στην εκπαιδευτική και παιδαγωγική ιστορία της χώρας.

Μπροστά από το Πανεπιστήμιο και δίπλα από το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, μια μικρή γέφυρα ενώνει την προκυμαία με τον κυματοθραύστη. Ανεβαίνοντας κανείς πάνω στη γέφυρα και περπατώντας κατά μήκος του κυματοθραύστη, αντικρίζει μια άλλη άποψη της παραλίας, που προσομοιάζει σε θέα από πλοίο.

tsipouraki-volos

Στη συνέχεια της διαδρομής διασχίζει το πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου, στο βόρειο μέρος του οποίου σώζονται ακόμα κάποια από τα κτήρια που η αρχιτεκτονική τους σφράγισε την εικόνα του Βόλου πριν από τους σεισμούς του 1955, όπως η Εξωραϊστική Λέσχη (παλιά μέγαρο Σαραφόπουλου), η οικία Τσαλαπάτα και η οικία Κουτσίνα.

Στο τέλος της ευθείας βρίσκεται ο ναός του Αγίου Κωνσταντίνου (1935), κατασκευασμένος και αυτός από τον Αριστοτέλη Ζάχο. Ο ναός δεσπόζει στην προκυμαία και αποτελεί σύμβολο της νέας πόλης του Βόλου. Δίπλα του βρίσκεται το ομώνυμο πάρκο, στο οποίο πραγματοποιούνται αρκετές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Ο δρόμος πίσω από το ναό περνά ανάμεσα από την «παράγκα» του Ραδιοφωνικού Σταθμού Βόλου και τη μαρίνα των αλιευτικών σκαφών. Δεξιά και σε εξαιρετικά πλεονεκτική θέση υψώνεται το κτήριο του Ξενία Βόλου. Η κατασκευή του κτηρίου ολοκληρώθηκε το 1965. Το 2004 περιήλθε στην κατοχή του Δήμου Βόλου, μετά από χρονοβόρα και έντονη διεκδίκηση, μαζί με συνολική έκταση 38.000 τ.μ. (πάρκο Άναυρου), και από την άνοιξη του 2006 επαναλειτουργεί πλήρως ανακαινισμένο και αναβαθμισμένο.

greece-tsipouraki-volos

Αλλά η βόλτα στο παραλιακό μέτωπο της πόλης δεν τελειώνει εδώ. Αρκεί να υπάρχουν δυνάμεις. Ύστερα από λίγα μέτρα, μπροστά από διάφορα καταστήματα εστιάσεως και διασκέδασης, αριστερά του δρόμου ξεπροβάλλει ο ναός της Αγίας Τριάδας, με τις μοναδικές αγιογραφίες του ζωγράφου Γιώργου Γουναρόπουλου, και αμέσως μετά το Νοσοκομείο και το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο, με πλούσια ευρήματα από τις αρχαιολογικές έρευνες στην περιοχή.

Στο πάρκο του Άναυρου, απέναντι από το μουσείο, έχει διαμορφωθεί εργαστήριο πειραματικής αρχαιολογίας, με πρότυπο τους νεολιθικούς οικισμούς του Σέσκλου και του Διμηνίου. Στο χώρο, που περικλείεται από δυο λιθόχτιστους  κυκλικούς περιβόλους, έχουν κατασκευαστεί δυο πλινθόκτιστες οικίες. Η μικρότερη αποτελεί πλήρη αναπαράσταση τυπικού νεολιθικού σπιτιού της περιοχής με την οικοσκευή του, ενώ η δεύτερη λειτουργεί ως εργαστηριακός χώρος για την υλοποίηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Στα δεξιά, προς τη μεριά της θάλασσας πάλι, απλώνεται το πάρκο του Άναυρου, με τη μόνιμη έκθεση γλυπτικής που διαμορφώνουν συνθέσεις σύγχρονων Ελλήνων και ξένων δημιουργών.

Μερικά τετράγωνα βορειότερα από το Αρχαιολογικό Μουσείο, δίπλα στον Άναυρο, βρίσκεται το σπίτι του Κίτσου Μακρή, το οποίο έχει μετατραπεί σε λαογραφικό μουσείο στο οποίο εκτίθενται έργα του Θεόφιλου και του Χριστόπουλου, βυζαντινές εικόνες, ξυλόγλυπτα, κεραμικά κ.ά. Η βιβλιοθήκη του έχει μετατραπεί σε παράρτημα της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στο τέλος της διαδρομής βρίσκεται η αμμουδερή πλαζ του Άναυρου, με Γαλάζια Σημαία, μια ανάσα δροσιάς που προσφέρεται για κοντινό μπάνιο αλλά και ξεκούραση  στα παραλιακά δεντράκια.

Στα παλιά

Ο λόφος των Παλιών κατοικείται συνεχώς από τα Προϊστορικά χρόνια και αποτελεί ένα πολύτιμο αρχαίο οικιστικό σύνολο. Η βόλτα που προτείνεται εδώ είναι μια περιδιάβαση στην περιοχή του κάστρου του Βόλου- όπου βρισκόταν η πόλη κατά την Τουρκοκρατία- και στη γειτονιά του «Παλιού Λιμεναρχείου». Η διαδρομή μας σ’αυτή τη γραφική συνοικία αποτελεί ένα ταξίδι στην ιστορία.

greece-tsipouraki-volos

Αφετηρία της διαδρομής είναι το πρώην Πλινθοκεραμοποιείο Τσαλαπάτα. Αποτελεί σπάνιο δείγμα διατήρησης βιομηχανικού συγκροτήματος, όχι μόνο σε ελληνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και έχει περιέλθει στην ιδιοκτησία του Δήμου Βόλου. Στο εργοστάσιο, που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο, θα λειτουργήσει Μουσείο Βιομηχανικής Αρχαιολογίας. Παράλληλα, σε ορισμένα κτήρια του έχουν ήδη διαμορφωθεί και λειτουργούν χώροι ψυχαγωγικών και εμπορικών δραστηριοτήτων.

tsipouraki-volos-Old_Tsalapatas_factory

Βόρεια του εργοστασίου Τσαλαπάτα αποκαλύπτονται τμήματα του βυζαντινού τείχους, που κατεδαφίστηκε το 1889. Συνεχίζοντας στο εσωτερικό της συνοικίας , συναντάμε το κτήριο των κυλινδρόμυλων Λούλη, που χτίστηκε το 1926 και σήμερα φιλοξενεί πολυκινηματογράφο και άλλους ψυχαγωγικούς χώρους. Προχωρώντας στην οδό Μητροπολίτου Γρηγορίου, διακρίνεται η ερειπωμένη καμαροσκεπήςπυριτιδαποθήκη(ή οπλοστάσιο) του κάστρου και  κατόπιν η εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων. Η πυριτιδαποθήκη είναι λιθόχτιστη, έχει μια ενιαία αίθουσα και στεγάζεται σε ημικυλινδρική καμάρα, η οποία στηρίζεται σε τρία ημικυκλικά λιθόκτιστα τόξα.

Ο ναός των Αγίων Θεοδώρων είναι ο πρώτος που χτίστηκε μετά την απελευθέρωση του Βόλου το 1881. Στο προαύλιο της εκκλησίας σώζονται λείψανα παλαιοχριστιανικής βασιλικής, ενώ στο πίσω μέρος του ναού αποκαλύπτεται μέρος του τείχους.

Κατηφορίζοντας στην οδό Φερών, συναντάμε την καπναποθήκη Παπάντου. Η θέση της στην παλιά πόλη, δίπλα στο Σιδηροδρομικό σταθμό, την καθιστά ιδανικό χώρο για το Μουσείο της Πόλης, η λειτουργία του οποίου ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2014.

tsipouraki-volos-train-station-

Νότια , στη συμβολή των οδών Λαμπράκη και Φερών, αποκαλύφθηκαν τμήματα οχύρωσης, όπως τείχος, πύργος, καθώς και μερικά πλίνθινα πιθάρια. Απέναντι, ανάμεσα σε οικίες και καταστήματα, βρίσκεται το τουρκικό Χαμάμ, που χρονολογείται στο 17ο αιώνα.

Διασχίζοντας τη λεωφόρο Λαμπράκη, απλώνεται η συνοικία του παλιού Λιμεναρχείου, όπου για πολλά χρόνια βρισκόταν το τελωνείο, το λιμεναρχείο και τα εμπορικά καταστήματα της παλιάς πόλης. Εδώ βλέπουμε όλα αυτά που σκιαγραφούν τη φυσιογνωμία των Παλιών, όπως χάνια και κατοικίες με καταστήματα των τελών του 19ου αιώνα.

Μια άλλη εικόνα της περιοχής εμφανίζεται στο χώρο της πλατείας των Παλιών, το παλιό εμπορικό κέντρο της πόλης. Σήμερα στη γραφική αυτή πλατεία και τους γύρω δρόμους έγιναν ήπιες πολεοδομικές παρεμβάσεις και πεζοδρομήσεις και λειτουργούν αρκετά εμπορικά καταστήματα, μικρά ταβερνάκια, καθώς και παραδοσιακά τσιπουράδικα. Αλλά και τα βράδια, τα Παλιά παρουσιάζουν έντονη κίνηση, αφού και εδώ υπάρχουν πολλές επιλογές νυχτερινής διασκέδασης

Η Ιστορία του Βόλου

Τα πρώτα  ίχνη ανθρώπινης κατοίκησης στην περιοχή χρονολογούνται στα μέσα της 7ης χιλιετίας π.Χ. Πρώτος οργανωμένος οικισμός ήταν ο νεολιθικός οικισμός του Σέσκλου, δυτικά του σημερινού Βόλου. Συνέχεια του  υπήρξε ο μεταγενέστερος οικισμός του Διμηνίου, σε παραπλήσια θέση, από τον οποίο αντλούμε και τις περισσότερες πληροφορίες για τη ζωή των νεολιθικών κατοίκων της περιοχής.

Στη συνέχεια αναπτύχθηκαν στην περιοχή περίπου 17 μυκηναϊκοί οικισμοί, με έντονη ανθρώπινη παρουσία, στη θέση του σημερινού Βόλου. Η μυθολογική Ιωλκός, η οποία πιθανότατα ιδρύθηκε από τους Μινύες, ήταν η πόλη που είχε κυρίαρχο ρόλο τα χρόνια εκείνα.

tsipouraki-volos-the-return-of-the-argonauts-around-volos-greece

Αργοναυτική Εκστρατεία

Ο βασιλιάς της ΙωλκούΑίσονας απέκτησε με την Πολυμήδη, εγγονή του Ερμή, ένα γιο, τον Διομήδη. Ο Αίσονας, προκειμένου να προφυλάξει το γιο του από τον ετεροθαλή αδερφό του Πελία, που επιβουλευόταν το θρόνο της Ιωλκού, παρέδωσε τον Διομήδη στον Χείρωνα, ο οποίος ανέλαβε την εκπαίδευσή του.

Ο Διομήδης είχε ιδιαίτερη έφεση στη βοτανική και τη φαρμακολογία, γι’ αυτό και ο Χείρων τον μετονομάζει σε Ιάσονα (ίασις=θεραπεία). Αργότερα ο Ιάσων επιστρέφει στην Ιωλκό, όπου βασιλιάς πλέον είναι ο Πελίας.

Ο Πελίας είχε λάβει από το μαντείο των Δελφών χρησμό σύμφωνα με τον οποίο θα έχανε την εξουσία από ένα μονοσάνδαλο. Βλέποντας έτσι τον Ιάσονα, σκέφτεται ότι, αν του ανέθετε μια δύσκολη αποστολή, θα πετύχαινε να τον εξοντώσει. Προτρέπει, λοιπόν, τον Ιάσονα να ταξιδέψει στην Κολχίδα, τη χώρα του Αιήτη, για να φέρει πίσω στη Ιωλκό τα λείψανα του Φρίξου και το χρυσόμαλλο δέρας.

tsipouraki-volos-argo

Στην «Αργώ» επιβιβάστηκαν όλοι οι μυθικοί ήρωες της εποχής (Ηρακλής, Ύλας, Διόσκουροι, Λαέρτης, Ορφέας κ.α.). Μετά από πολλές περιπέτειες και δυσκολίες (μύηση στα μυστήρια των Καβείρων, απελευθέρωση του μάντη Φινέα, πέρασμα από τις Συμπληγάδες Πέτρες κ.α.), έφτασαν στην μακρινή Κολχίδα.

Με τη βοήθεια της κόρης του Αιήτη, της Μήδειας, η οποία τον ερωτεύεται, ο Ιάσων αποκτά το χρυσόμαλλο δέρας και επιστρέφει στην Ιωλκό.

Ο Πελίας, εν τω μεταξύ, έχει θανατώσει κάθε πιθανό διεκδικητή του θρόνου του, συμπεριλαμβανομένων και των γονέων του Ιάσονα. Ο Ιάσων θέλει να τιμωρήσει τον Πελία, και οι Αργοναύτες τάσσονται στο πλευρό του, αλλά διαφωνούν για τον τρόπο που θα ενεργήσουν. Τότε η Μήδεια αναλαμβάνει να σκοτώσει εκείνη τον Πελία. Μαγεύει τον Πελία. Μαγεύει τις κόρες του, οι οποίες τον κομματιάζουν και τον βράζουν. Κατόπιν, οι Αργοναύτες αποβιβάζονται στην Ιωλκό και καταλαμβάνουν το παλάτι και την πόλη. Στη συνέχεια, ο Ιάσων ανεβάζει στον θρόνο τον ξάδερφό του Άκαστο, γιό του Πελία, ο οποίος τον είχε συνοδέψει στην Αργοναυτική Εκστρατεία.

Αφού εγκατέστησε στον θρόνο της Ιωλκού τον Άκαστο, ο Ιάσων, συνοδευόμενος από τη Μήδεια, αποπλέει με την Αργώ για την Κόρινθο. Το τραγικό τέλος του Ιάσωνα και της Μήδειας περιγράφεται στην τραγωδία του Ευριπίδη Μήδεια, ένα μόνο από τα πολλά έργα που αναφέρονται στην Αργοναυτική εκστρατεία.

tsipouraki-volos-argo

Μήλον της Έριδος

Στο γάμο του Πηλέα με τη Θέτιδα ήταν προσκεκλημένοι όλοι οι θεοί του Ολύμπου, εκτός από τη θεά της φιλονικίας, την Έριδα. Εκείνη, προσβεβλημένη, άφησε το περίφημο «μήλον της Έριδος», το οποίο έγραφε επάνω του «για την πιο όμορφη». Το χρυσό μήλο σταμάτησε ανάμεσα στην Ήρα, την Αθηνά και την Αφροδίτη, οι οποίες διαφώνησαν για ποια από τις τρεις τους προορίζεται.

Ο Δίας προτείνει στις θεές να οδηγηθούν στο όρος Ίδη, όπου ο Πάρις, πρίγκιπας της Τροίας, θα επέλεγε την ωραιότερη. Για να επηρεάσουν την κρίση του, οι θεές προτείνουν στον Πάρη δελεαστικά δώρα. Η Ήρα του υπόσχεται πλούτη και εξουσία, η Αθηνά σοφία, ομορφιά και νίκη στις μάχες, ενώ η Αφροδίτη να κάνει δική του την ομορφότερη από τις θνητές. Ο Πάρις χαρίζει το μήλο στην Αφροδίτη, κι εκείνη τον βοηθά να κατακτήσει την καρδιά της Ελένης, συζύγου του βασιλιά της Σπάρτης Μενέλαου. Η απαγωγή της ήταν η αφορμή για τον Τρωικό Πόλεμο.

Πηλέας και Θέτις

Ο Πηλέας γεννήθηκε στην Αίγινα και μετά από αρκετές περιπέτειες κατέφυγε στην Ιωλκό, όπου τον ερωτεύτηκε η Αστυδάμεια, σύζυγος του βασιλιά Άκαστου. Ο ίδιος δεν ανταποκρίνεται, ωστόσο ο Άκαστος τον εγκαταλείπει στο Πήλιο, όπου τον σώζει ο Χείρων. Στο Πήλιο, ο Πηλέας συνάντησε την πιο χαριτωμένη από τις Νηρηίδες, τη Θέτιδα.

Όταν εκείνη αντιλαμβάνεται τον Πηλέα στη σπηλιά της, μεταμορφώνεται διαδοχικά σε φωτιά, νερό, λιοντάρι και φίδι, ενώ στο τέλος παίρνει τη μορφή σουπιάς, και τη στιγμή της ολοκλήρωσης της ερωτικής τους συνεύρεσης αφήνει το μελάνι της να τυλίξει τον Πηλέα. Από αυτή τη μεταμόρφωση της Θέτιδας το ακρωτήριο στο οποίο βρίσκονταν ονομάστηκε Σέπια. Ο γάμος τους θα γίνει στις κορυφές του Πηλίου, στο ΧειρώνιονΆντρον

Πώς θα φτάσετε

Η γεωγραφική θέση της Μαγνησίας, στο κέντρο της Ελλάδας και σε μικρή απόσταση από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη καθιστά εύκολη και άνετη την πρόσβαση των επισκεπτών, με όλα τα συγκοινωνιακά μέσα.

Τα αεροδρόμια της Νέας Αγχιάλου και της Σκιάθου συνδέουν την Μαγνησία με όλο τον κόσμο ενώ το λιμάνι του Βόλου ενώνει την Ευρώπη και τα Βαλκάνια με την Ασία και τη Βόρεια Αφρική.

tsipouraki-volos-greece

Από Αθήνα στο Βόλο με λεωφορείο του ΚΤΕΛ σε 4 ώρες (324 χλμ. )

Από Θεσσαλονίκη στο Βόλο με λεωφορείο του ΚΤΕΛ σε 2 ώρες και 30΄

(216 χλμ. )

Από Αθήνα στο Βόλο σιδηροδρομικώς με «Intercity» σε 4 ώρες και 30΄

Από Θεσσαλονίκη στο Βόλο σιδηροδρομικώς σε 3 ώρες και 30΄

Από Αθήνα στη Σκιάθο αεροπορικώς σε 35′ και από Σκιάθο στο Βόλο με υδροπτέρυγο (FlyingDolphin) σε 1 ώρα και 30′ και με συμβατικό πλοίο (FerryBoat) σε 2 ώρες και 30΄

Από χώρες του εξωτερικού, με διεθνείς πτήσεις Charter απευθείας στα αεροδρόμια Νέας Αγχιάλου και Σκιάθου ή μέσω των αεροδρομίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης και από εκεί οδικώς ή σιδηροδρομικώς έως το Βόλο.

 

Χρήσιμα Τηλέφωνα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία, Νοσοκομεία, Γιατροί στο Πήλιο

14944: Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, κάποιου μικρού ατυχήματος ή αν χρειαστείτε φαρμακείο, νοσοκομείο ή γιατρό καλέστε στο 14944 για να πάρετε τις πληροφορίες για τις υπηρεσίες που έχετε ανάγκη (χρέωση: €0,50/λεπτό).

 

Νοσοκομείο

+30 2421094200

 

Κέντρο Υγείας Αργαλαστής

+30 2423350010 (χρέωση: €0,03/λεπτό)

 

Ιατρείο Καλών Νερών

+30 2423086666 (χρέωση: €0,03/λεπτό)

 

Αγροτικό Ιατρείο Πορταριάς

+30 2428099106 (χρέωση: €0,03/λεπτό)

 

Κέντρο Υγείας Ζαγοράς

+30 2426022222 (χρέωση: €0,03/λεπτό)

 

Δήμος Νοτίου Πηλίου

+30 2423054990 (χρέωση: €0,03/λεπτό)

 

Δήμος Ζαγοράς-Μουρεσίου

+30 2426350103 (χρέωση: €0,03/λεπτό)

 

Δήμος Βόλου

+30 2421350100 (χρέωση: €0,03/λεπτό)

 

Λιμενικός Σταθμός Αγίου Ιωάννη

+30 2426031188 (χρέωση: €0,03/λεπτό)

 

Τμήμα Τουρισμού Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας&Σποράδων

+30 2421070932, +30 2421075341

 

Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας

+30 2421020273

 

Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας &Σποράδων

+30 2421075555, +30 2421352405

 

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

+30 2421074000, +30 2421074500

 

Λιμεναρχείο

+30 2421038888, +30 2421028888

 

ΚΤΕΛ

+30 2421033257, +302421025527

 

Αεροδρόμιο

+30 2428076886

 

Taxi

+30 2421027777

 

Αστυνομία

100

 

Σύλλογος Ενοικιαζομένων Δωματίων

+30 2428093260, +30 2428094559

 

Πυροσβεστική Υπηρεσία

199

 

Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος

+30 2421093500

 

EOT

+30 2421037417, +302421023500

 

Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης (Volos Info)

+30 2421030930, +30 2421030940

 

Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης

112

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here